fbpx

Indeklima

Alle elsker et godt indeklima. Både fordi det sikrer et gode indendørsmiljø med velvære og trivsel for familien, men også fordi indeklimaet har indflydelse på pengepungen.

Hvor hyppigt er dårligt indeklima?

Et dårligt indeklima er typisk kendetegnet ved træk, kulde, fugt og skimmelsvamp. Således fortæller 22 % af boligejere i Danmark, at de har haft problemer med træk og kulde i huset, mens 16 % angiver problemer med kolde vægge og 13 % med fugt og skimmelsvamp (Kilde: Bolius Videnscenter). Især boligejere med boliger opført før 1960 oplever disse problemer. 

Udover at have konsekvenser for trivslen og glæden ved at bo i huset, kan et dårligt indeklima også have sundhedsmæssige konsekvenser. Irriterede øjne, hovedpine, allergi og i værste fald mere alvorlige sygdomme såsom astma kan fremkaldes som konsekvens af indeklimaet. Studier viser ligeledes, at lungesygdommen KOL kan forværres af det.

Løsningen på indeklima

Hyppig udluftning sikrer dig imod skimmelsvamp og fugt. Derfor er det også en del af boligreglementet, at nybyggede huse skal have ventilationsanlæg installeret. Dette fjerner dog ikke behovet for daglig naturlig udluftning. At gøre jævnligt rent er også en vigtig ingrediens i opskriften til godt indeklima, da det hjælper med at fjerne bakterier og udligne fugtniveauet i huset.

Gamle huse og indeklima

Som det fremgår ovenfor er ældre huse ofte skyld i dårligt indeklima. Typisk for ældre boliger er nemlig massive ydervægge, der kan give kolde vægge inde i huset om vinteren. Dette kan føles som træk og er ikke særligt behageligt. I sådanne tilfælde er der risiko for skimmelsvamp bag møbler, som tæt op ad de kolde vægge. Typisk for ældre boliger er også den naturlige ventilation, der forekommer som resultat af husets revner og utætheder, der får luft til at sive ud og ind. Dette betyder, at huset opnår den eftertragtede udluftning, men også at temperaturen er sværere at kontrollere ligesom varmeregningen typisk er højere i sådanne huse. Netop den manglende styring af temperaturen er en udfordring, da det gør det vanskeligt at holde de 20-22ºC varme, som det anbefales at have i alle husets rum for at undgå fugt, kondens og skimmelsvamp.

Undersøgelse af boligejere

  • 22% oplever træk og kulde
  • 16% oplever kolde vægge
  • 13% oplever fugt
  • 13% oplever skimmelsvamp
Indeklima er vigtigt for hele familien

Gener ved dårligt indeklima

  • Irritation i øjne, næse og hals
  • Udslæt, rødme og kløe
  • Hovedpine og træthed
  • Kvalme og svimmelhed

Nye boliger

I nybyggede huse findes ikke utætheder i samme grad, som i ældre boliger, hvorfor den naturlige udluftning ikke forekommer. Derfor kan temperaturen bedre kontrolleres, hvilket er både billigere og bedre i forhold til fugt. Konsekvensen er dog også, at frisk luft ikke finder vej ind i huset af sig selv, hvorfor mekanisk ventilation er nødvendigt for at opretholde et godt indeklima.

Læs også: 10 gode råd til et godt indeklima

Vores løsning

Vi overholder naturligvis bygningsreglementets bestemmelser om indeklima og installerer således ventilation i byggeriet. Dette sikrer, at der i alle vores huse er god udskiftning af ny og gammel luft. Denne ventilation er særligt vigtig i de fugtige rum såsom køkken, bad og toilet, da disse oftest er fugtigere end de øvrige rum i huset – og derfor også de mest forurenede. Ventilationen medvirker til at modvirke fugt- og rådskader, som følge af fugt.

Vores løsning er dog ikke blot almindelig ventilation, hvor luften suges ud og udskiftes med ny frisk luft, men derimod en løsning med varmegenvinding. Dette reducerer din varmeregning ved at udnytte varmen i den luft, der suges ud. Varmegenvindingsanlægget bevirker også, at udluftning ikke er nødvendig for et godt indeklima uden fugt.

Ventilation giver godt indeklima