fbpx

Vognhuset på Ny Koustrup Mark

Et prisvindende præmievindende byggeri i Lind ved Herning.

vognhus fælleslokale

Historien

I 1983 køber Svend Aage og Lilly Lauridsen ejendommen Stensbjergvej 25 i Lind. Svend Aage har på dette tidspunkt været i løbende dialog med den daværende ejer i mange år. Svend Aages far var mælkekusk i området, og sammen med sin far har han været med her på gården mange gange. Da den tidligere ejer blev klar til at sælge i 1983 slår Svend Aage til. Handlen går nu pludselig hurtigt. Fredag eftermiddag aftaler de at gården skal handles, og mandag er gården nu Svend Aages. Gården koster på dette tidspunkt 500.000 kr. Det stuehus som er på gården, er fra 1898 og på dette tidspunkt er det fyldt med høns og grise. Svend Aage og Lillys hus, som de boede i, bliver solgt på en uge, så mens de bygger et nyt stuehus på ejendommen, bot de i skurvogn i tre måneder.

fælleshus til fest og hygge

I løbet af årene sælges lidt af jorden fra ejendommen i etaper, som finansierer opbygningen af nye bygninger på gården.

Svend Aage køber hestevogne, som han renoverer til eget brug og videresalg. Han er kendt i hele norden, som værende rigtig dygtig til dette og har travlt og mange hestevogne på ejendommen. Derfor bygger Svend Aage i 1991 sit første vognhus, så han har et sted vognene kan holde godt og sikkert, og hvor han kan restaurere dem.

Rækkehusene på Koustrup Mark begynder at bliver bygget. Og dette sætter tankerne i gang hos Svend Aage, som undersøger mulighederne for at få ejendommens jord udstykket til 32 parcelhusgrunde. Dette får han dog afslag på fra kommunen, som siger at lokalplanerne er vedtaget til anden brug end beboelse.

I mellemtiden er det hvide vognhus, som han byggede i 1991 blevet for småt til hans efterhånden omfattende samling af hestevogne, og han sender derfor en byggeansøgning til Herning kommune for at få lov til at opføre et nyt vognhus. Byggetilladelsen kommer og derfor starter processen med at få bygget det nye vognhus, som er det vi står i idag.

fælleshus til naboer i området

Svend Aage er ude og søge inspiration til dette skønne hus flere steder. I den forbindelse er han med en god kammerat ude og se et hus lignende dette, hvor han får lov at lave nogle opmålinger, som er inspiration til bygningen af vognhuset. Ud fra disse opmålinger tegner Svend Aage nu et vognhus til fremvisning og udstilling af sine mange hestevogne. Svend Aage laver selv alt forarbejdet og støber soklen til vognhuset med hjælp fra venner og familie. Herefter kommer en tømrer og hjælper med resten af projektet. Beklædningen udenpå har Svend Aage og familien selv sat op, hvortil de bruger mere end 5.500 rustfrie skruer. Af hensyn til både tyveri og solblegning af hestevognene sættes der ikke vinduer i væggene af huset, men for at få lys ind laves vinduerne i toppen, som er hjemmelavede af det fineste lærketræ og tilpasset huset individuelt.

Huset står færdigt og bliver indviet med en indvielsesfest den 14. august 2004. Mange mennesker har gennem tiden beundret det flotte vognhus. Og i 2005 vinder Svend Aage Herning kommunes Bygningspræmieringspris for den flotte arkitektur.

Svend Aage og hans kone Lilly er glade for, at vognhuset fortsat vil danne ramme om hyggelige stunder og leg for beboerne på Ny Koustrup Mark.